
Analizując przyzwyczajenia żywieniowe i ucząc się odpowiedzialności za to co znajduje się na naszych talerzach seniorzy będą mogli cieszyć się żywnością, która zapobiega na przybieraniu masy ciała i dostarczać przyjemność.
Według danych ogłoszonych przez NFZ w 2022 roku co czwarty dorosły Polak jest otyły, a trzech na pięciu ma nadwagę. Nadwaga i otyłość są składowymi zespołu metabolicznego i nierozerwalnie łączą się z chorobami takimi jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie.
W przypadku seniorów, problem nadmiernej masy ciała koreluje z jednoczesnym zmniejszeniem masy mięśniowej (sarkopenią). Sytuacja taka zmniejsza znacznie sprawność fizyczną seniorów i zwiększa zależność od osób trzecich.
Miejsce: Wrocławskie Centrum Seniora, pl. Dominikański 6, s. 27.
Wstęp bezpłatny.
Obowiązują zapisy: 71 344 44 44 lub e-mailowo: karta.seniora@wcrs.pl
Tematy kolejnych spotkań to:
- Spotkanie wprowadzające
- Nic nie jem a tyje - czy to możliwe?
- Wzorce żywieniowe - czy dobrze jem? Sprawdzamy dzienniczki żywieniowe
- Trendy w spożywaniu cukru i żywności przetworzonej
- Konstruowanie zdrowego talerza żywienia.