Zdjecie na ktorym jest Franciszek dietetyk w studiu radia rodzina.

Świąteczny stół w czasie Wielkanocy kusi różnorodnością smaków – od żurku
i jajek, przez szynkę i białą kiełbasę, aż po kolorowe sałatki, słodkie babki, mazurki i ciasta. To czas rodzinnych spotkań i pielęgnowania tradycji, ale również dobra okazja, by zastanowić się, jak jeść mądrze, nie tracąc przy tym radości ze świętowania.
O tym, jak pogodzić wielkanocne zwyczaje z zasadami zdrowego odżywiania, mówi w Radiowym Klubie Seniora dietetyk Franciszek Kędzierski z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, który jest także absolwentem Szkoły Liderów WCS-WCRS.

Jak uniknąć przejedzenia i nieprzyjemnych dolegliwości po świątecznych ucztach?
Franciszek Kędzierski podpowiada, że warto wcześniej przemyśleć menu, stworzyć listę zakupów i przejrzeć zawartość kuchennych szafek, pozbywając się zbędnych, przeterminowanych lub niezdrowych produktów.

Ekspert zachęca też do wprowadzenia zdrowych zamienników: naturalny jogurt zamiast majonezu, ksylitol w miejsce cukru,
a polewa z gorzkiej czekolady jako lżejsza alternatywa dla tej tradycyjnej. Nie powinno zabraknąć również surowych warzyw – pełnych witamin i cennych składników odżywczych.

________________________________________
Posłuchaj audycji, kliknij w link: swiateczny-stol-pod-lupa-dietetyka-i-przygotowania-do-wielkanocy
________________________________________

Fot. Radio Rodzina
Termin: poniedziałek, 14 kwietnia 2025 roku po godzinie 14:00

Termin