5 minut dla zdrowia 

za zdjęciu na zielonym tle widzimy prowadzącą. Po prawej i lewej stronie luźno rozmieszczone zielone owoce i warzywa m.in kiwi, groszek, sałata, papryka.


Zapraszamy na spotkanie pt.: „Profilaktyka nowotworowa”, które poprowadzi Angelika Kruszyńska biotechnolog i dietetyk w nowym terminie 5 października 2023, godz. 15:00.

Podczas wykładu zostanie omówione znaczenie diety i suplementacji w profilaktyce chorób nowotworowych.

  • Czy wiesz, że podstawową profilaktyką nowotworową jest ograniczenie cukru w diecie?
  • Do czego może doprowadzić wysokie spożycie cukru i z jakim ryzykiem się to wiąże?

Cukier może sprzyjać wzrostowi komórek nowotworowych i stymulować procesy zapalne w organizmie. Nadmierne spożycie cukru zaburza również skład bakterii probiotycznych w jelitach, które stanowią podstawę naszej odporności.

  • Jak więc chronić nasze komórki przed stresem oksydacyjnym?

Należy spożywać produkty bogate w antyoksydanty, które pomagają neutralizować działanie wolnych rodników i chronią nasze komórki. Znajdziemy je w większych ilościach w owocach: borówkach, jagodach, malinach, aronii, jagodach goi, owocach cytrusowych, jabłkach, awokado; w warzywach tj: brokule, jarmużu, szpinaku, marchewce, dyni, czerwonej papryce, pomidorze, imbirze, kurkumie;  w zielonej herbacie, rokitniku, orzechach, pestkach dyni, gorzkiej czekoladzie i kakao. 

Warto przypomnieć, jak ważne dla profilaktyki jest również poziom witaminy D3, która jest markerem stanu układu odpornościowego.

Wstęp wolny!

Obowiązują zapisy tel. 71 344 44 44 lub e-mail karta.seniora@wcrs.pl 

Miejsce: Wrocławskie Centrum Seniora, pl. Dominikański 6,sala 27

Wykład odbywa się w ramach Dni Seniora Wrocław 2023.