Czas na zdrowie

Dodane przez Marta Łomnicka - 14-10-2023 - 16:00
Angelika Kruszynska na zdjęciu kobieta przy komputerze w sali konferencyjnej.

We WCRS - Wrocławskim Centrum Seniora zrealizowano kolejne spotkania w tematyce profilaktyki zdrowia.

 

Profilaktyka nowotworowa

W dniu 05.10.2023 r. w Centrum gościliśmy Angelikę Kruszyńską biotechnolog i dietetyk.

Podczas spotkania  pt. Profilaktyka nowotworowa,
prowadząca omówiła podstawowe zalecenia dotyczące odżywiania i stylu życia, które są kluczowe w profilaktyce nowotworowej. 

Oto niektóre z nich:

  • Ograniczenie cukru w diecie. Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, to należy jeść słodkie w towarzystwie białek i tłuszczy, np. z garścią orzechów, aby uniknąć gwałtownego wyrzutu insuliny.
  • Eliminacja pszenicy (pieczywo, makarony, przekąski, wypieki) w zamian lepszym wyborem będzie orkisz, owies, żyto.
  • Jeść produkty bogate w antyoksydanty, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem, takie jak owoce jagodowe, cytrusy, brokuły, szpinak, jarmuż, pomidory, marchew, dynia, papryka, zielona herbata.
  • Zadbać o prawidłowy poziom witaminy D3.
  • Spożywać odpowiednią ilość białka i NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Podstawą diety powinny być głównie jaja, ryby, chude mięso, warzywa, zdrowe tłuszcze (tłuste ryby morskie, oliwa z oliwek, awokado, orzechy, olej z wiesiołka, ogórecznika, czarnuszki, konopny czy lniany).
  • Odpowiednio nawadniać organizm każdego dnia – woda, owoce, warzywa, zupy, zielona herbata, herbatki ziołowe.
  • Zadbać o odpoczynek, relaks, zatroszczenie się o siebie i kontakt z przyrodą.
  • Wprowadzić codzienną aktywność fizyczną (min. 30 minut dziennie) np. spacery, jazda na rowerze, chodzenie po schodach zamiast windy.
  • Dużo się uśmiechać.


Rola białka w organizmie

W dniu 09.10.2023 r. odbyło się spotkanie i prezentacja poświęcona roli białka w zdrowym żywieniu seniorów.

Białko jest kluczowym składnikiem diety seniora, pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, pomaga w budowie tkanek i narządów, a także wspiera układ odpornościowy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Spotkanie poprowadziła specjalistka ds. żywienia, Agnieszka Żaczek, przedstawicielka firmy Nutricia. Była to doskonała okazja, żeby uzyskać cenne wskazówki od specjalistki w zakresie zdrowego żywienia seniorów, mówiliśmy: 

  • o zdrowym żywieniu i roli białka w organizmie, 
  • syndromie poszpitalnym jako długiego procesu osłabienia od momentu przyjęcia do szpitala aż do powrotu do domu, 
  • o rodzajach nutridrinków.

Podczas spotkania był także czas na rozmowy, pytania i dyskusję.

Dziękujemy za zainteresowanie.

Wykłady zrealizowane w ramach Dni Seniora Wrocław 2023.

Termin